cos

leszek_kulakowskiprof. zw. dr hab. Leszek Kułakowski


Kompozytor, pianista jazzowy zwany przez krytykę „wizjonerem jazzu”, teoretyk muzyki, profesor i wykładowca, założyciel kierunku „Jazz i muzyka estradowa” w Akademii Muzycznej w Gdańsku.

Pomysłodawca i dyrektor artystyczny międzynarodowego Komeda Jazz Festival (XXII edycje) (www.komedajazz.com) oraz Konkursu Kompozytorskiego im. Krzysztofa Komedy (jedynego w Polsce konkursu dla jazzowych kompozytorów – X edycji).                                     

W twórczości kompozytorskiej zafascynowany jest jazzem traktowanym jako tworzywo uniwersalnej narracji muzycznej. Jest jednym z niewielu kompozytorów na świecie łączącym jazz z muzyką artystyczną tzw. „Third Stream”. Skomponował ponad 150 utworów na różne obsady jazzowe. W małych formach jazzowych eksperymentuje z materią dźwiękową, łącząc treści jazzowe z aleatoryzmem (Aleatomodalblues), serializmem (Seriablueslizm), polimodalizmem, politonalnością(Gonitwa nr 7).          

Współpracował z wieloma czołowymi postaciami polskiego jazzu i koncertował w najważniejszych festiwalach jazzowych kraju i scenach Europy Zachodniej (Niemcy, Holandia, Francja, Hiszpania) i Stanach Zjednoczonych.

Do najważniejszych utworów należą: „Missa Miseri Cordis” – na sopran, alt, tenor, bas, chór mieszany i orkiestrę symfoniczną, „Piano concerto” na fortepian z orkiestrą ,”Sketches for jazz trio & symphony orchestra”„ Dyskretny urok konsonansów” na orkiestrę smyczkową, „Ewencja”, „Free Steps”, „Walczyk Dekadencki” – na trio jazzowe i orkiestrę ,”Eurofonia” na głos solowy, kwintet jazzowy i orkiestrę, „Aleatomodalblues”, „Cap Ca Rap”, „Repetition 2005” na big-band jazzowy, „Ostinatopermutacje” na skrzypce, klarnet basowy, marimbę, gran cassa, fortepian.

Nagrody
– Srebrny medal”Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2010)-2010-II miejsce dla Big-Bandu Akademii Muzycznej w Gdańsku Leszka Kułakowskiego w XV Big-Band Festiwal w Nowym Tomyślu
– wyróżnienie dla Bandu Akademii Muzycznej w Gdańsku Leszka Kułakowskiego na International Swing Festival w Glauchau/Niemcy (2010)
– Pomorska Nagroda Artystyczna za „Missa Miseri Cordis” (2009)
– II miejsce dla Big-Bandu Akademii Muzycznej w Gdańsku Leszka Kułakowskiego w III Bydgoszcz Big-Band Festiwal (2009)
– nagroda specjalna Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za „wybitny wkład w rozwój polskiej kultury” (2006)
– „Wyróżnienie dla prof. Leszka Kułakowskiego za kompozycję i aranżację” na ogólnopolskim konkursie big-bandów „X Big-Band Festiwal” w Nowym Tomyślu przyznana przez jury pod przewodnictwem Jana Ptaszyna Wróblewskiego (2005)
– Big-Band Pomorskiej Akademii Pedagogicznej laureatem 1 prijs cum laude [1 miejsca z wyróżnieniem] w kategorii F – Mixed ensembles 53 europees muziekfestival voor de jeugd [53th European Music Festival for Youngsters in Neerpelt] in Neerpelt/Belgia (2005)
– III nagroda dla Big-Bandu PAP w Słupsku na IX BIG-BAND FESTIWAL w Nowym Tomyślu (2004)
– Leszek Kułakowski laureatem Pomorskiej Nagrody Artystycznej w dziedzinie „Muzyka” za Eurofonię (2001)
– „EUROFONIA” Leszka Kułakowskiego zwyciężyła w kategorii „Album roku 2000 „Jazz TOP 2000 dorocznej ankiecie czytelników miesięcznika „Jazz Forum” (2001)

Animator życia muzycznego
– w 1996 powołał do życia międzynarodowy festiwal jazzowy – Komeda Jazz Festival odbywający się w Słupsku i Gdańsku (w roku 2016 odbyła się XXII edycja KJF)
– 1997 pomysłodawca międzynarodowego Konkursu Kompozytorskiego im Krzysztofa Komedy przeznaczony dla młodych, utalentowanych kompozytorów. Konkurs odbywa się w dwuletnim cyklu
– 2003 twórca i założyciel Słupskiego Forum Kompozytorów, będący trybuną przeznaczoną do promocji młodych pomorskich kompozytorów
– członek zwyczajny Związku Kompozytorów Polskich, członek zwyczajny ZAiKSU.

 

Dyskografia
– 1995 „ BLACK & BLUE” Polonia Records CD 031
– 1995 „CHOPIN & OTHER SONGS” Polonia Records CD 034 na trio jazzowe i orkiestrę symfoniczną
– 1996 „INTERWAŁY Polonia Records CD 072
– 1997 „Kułakowski i Kaszubi” Polonia Records CD 089
– 1999 płyta CD „KATHARSIS” Not Two Records MW708-2 CD  
– 2000 „EUROFONIA” Not Two Records MW 717-2 CD (płyta roku „Jazz Top 2000” wybrana przez czytelników „Jazz Forum”)
– 2001 „Baltic Wind” Not Two Records MW 728-2 CD
– 2002 „Komeda in the Chamber Mood” [ADI ART Łódź]
– 2005 „Slap & Caress” [Music Vox Records 001]
– 2008 “Missa Miseri Cordis” na sopran, alt, tenor, bas, chór mieszany i orkiestrę symfoniczną [Acte Prealable APO 192]
– 2010 „Code Numbers” [Music Vox Records 2010]
– 2011 “Cantabile in G-minor” Multikulti Project
– 2011 “Quintophonic” Q4Q records
– 2012 “Leszek Kułakowski Piano Cocerto, Sketches for jazz trio &symphony orchestra”- DUX0387
– 2013  “Leszek Kułakowski Big Band Akademii Muzycznej w Gdańsku. Koncert Monograficzny”
– 2014 “Leszek Kułakowski Ensemble Looking Ahead”, Wyd. fortune-0043 031

 

www.leszekkulakowski.com