cos

Sprawozdanie z ABAM Annual Conference 2013

29 października 2013 08:03

W dniach 27-28 września 2013 w murach Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku odbyła się ABAM Annual Conference 2013 – Międzynarodowa Konferencja Rektorów Akademii Muzycznych Krajów Nadbałtyckich zrzeszonych w Stowarzyszeniu ABAM (Association of Baltic Academies of Music). Gospodarzem konferencji był prof. nadzw. Maciej Sobczak z Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku. Obok prof. Jörga Linowitzkiego – prezydenta ABAM-u i sekretarza Stowarzyszenia Pani Iwony Alexandry Kwiatkowski (Musikhochschule Lübeck), obecnością podczas konferencji zaszczycili: prof. Ewa Iżykowska (Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie), prof. Zdzisław Łapiński (Akademia Muzyczna w Krakowie), prof. Bertel Krarup (The Royal Danish Academy of Music Copenhagen), prof. Ramunė Marcinkevičiūtė (Litewska Akademia Muzyki i Teatru – Lithuanian Academy of Music and Theatre), prof. Normunds Vīksne (Łotewska Akademia Muzyczna – Latvian Academy of Music), prof. Yinam Leef (Jerusalem Academy of Music and Dance), prof. Dagmar Gatz (Hochschule für Musik und Theater Rostock), prof. Margus Pärtlas (Estońska Akademia Muzyki i Teatru – Estonian Academy of Music and Theatre) oraz prof. Niels Ullner (Syddansk Musikkonservatorium C. Nielsen Academy of Music Odense). Wszyscy goście otrzymali upominki przekazane przez Urząd Miasta Gdańska, Instytut Kultury Miejskiej, a także upominki ze strony naszej Uczelni w postaci m.in. książek Wydawnictwa Akademii Muzycznej, płyt CD z muzyką Wojciecha Kilara i chórów Wydziału IV, a także wydawnictwa nutowe kompozytorów związanych z Akademią Muzyczną w Gdańsku.

Pierwszego dnia konferencji w Sali Senatu odbyły się obrady, podczas których prof. Jörg Linowitzki został potwierdzony w funkcji prezydenta na następne dwa lata kadencji oraz zostały omówione bieżące sprawy ABAM-u, a także plany na najbliższy rok działalności stowarzyszenia.

Po obradach odbył się spacer po naszej Uczelni prezentujący zaplecze dydaktyczne i artystyczne budynków Akademii. Oprowadzającym gości był JM Rektor prof. nadzw. Maciej Sobczak.

Zwieńczeniem pierwszego dnia konferencji był koncert studentów ABAM w składzie: Isabelle Bania – skrzypce (Kopenhaga/Dania), Dror Ben-Tabou – altówka (Jerozolima/Izrael) i Lukas Stasevskij – wiolonczela (Helsinki/Finlandia). Trio to wykonało: Trio Es-dur op. 3 Ludwiga van Beethovena, Trio h-moll (1913) Sergeja Tanejewa, oraz Trio smyczkowe na skrzypce, altówkę i wiolonczelę (1991) Krzysztofa Pendereckiego.

Drugi dzień konferencji odbył się pod hasłem „Erasmus +”. Wykład poświęcony temu programowi wygłosił gość specjalny, prof. Martin Prchal – wicedyrektor Royal Conservatoire w Hadze, ekspert ds. zagadnień związanych z wyższym szkolnictwem muzycznym w Europie oraz Deklaracją Bolońską i jej konsekwencjami dla wyższego szkolnictwa muzycznego, były Dyrektor Naczelny AEC. W spotkaniu udział wzięły nasze uczelniane koordynatorki programu Erasmus – prof. zw. Elżbieta Rosińska i mgr Dominika Janik.

Po południu uczestnicy konferencji spotkali się z ad. drem hab. Andrzejem Mikołajem Szadejko w Kościele Świętej Trójcy w Gdańsku. Wzięli także udział w XI Koncercie dla Gdańszczan i uroczystej inauguracji Rückpositivu (pod hasłem „Niech zabrzmią organy”).

Na zakończenie konferencji odbył się koncert profesorów ABAM w międzynarodowym składzie: Janis Maleckis (Ryga/Łotwa) – fortepian, Maciej Gański (Gdańsk) – fortepian, Paweł Kukliński – skrzypce (Gdańsk), Katarzyna Budnik-Gałązka – altówka (Warszawa/Polska), Roi Ruottinen – wiolonczela (Helsinki/Finlandia) oraz Jörg Linowitzki – kontrabas (Lubeka/Niemcy). W ich wykonaniu publiczność zgromadzona w Sali Koncertowej mogła usłyszeć Forelle Franciszka Schuberta oraz Kwintet fortepianowy nr 1 Louise’y Farrenc.

Kolejna konferencja ABAM-u odbędzie się 19-21 września w Rostocku (Niemcy).

[nggallery id=6]
fot. Piotr Rodak